Loukkaantuminen

Salibandyssa tapahtuu liikuntavammoja verrattain paljon, mikä korostaa vammojen ennaltaehkäisyn ja hoidon tärkeyttä. Nopeat käännökset, liikkeellelähdöt, jarrutukset sekä pelaajien, laitojen tai pallon aiheuttamat kontaktit altistavat pelaajat loukkaantumisille. Viisi yleisintä vammakohtaa salibandyssa ovat nilkka, polvi, reisi, selkä ja sääri/pohje. 

Urheiluvammoja ennaltaehkäisee yleisesti:

  • Hyvä perus- ja maksimivoimataso
  • Hyvä lihas- ja voimakestävyys 
  • Riittävä hapenottokyky
  • Lajin vaatima taito ja tekniikka
  • Verryttely ja lihashuolto
  • Monipuolinen harjoittelu ja ravinto
  • Hyvä palautuminen
  • Oikeat välineet

Jos vamma kuitenkin pääsee tapahtumaan, katso kuinka siitä palaudutaan nopeiten ja huolehditaan ettei vamma enään uusiutuisi. 

Nilkan nivelsidevammat

Nilkkavammat ovat yleensä nilkan nivelsidevammoja. Siteen repeämät voivat olla täydellisiä tai osittaisia. Nivelsiteen repeämisen aiheuttaa nilkan liikelaajuuden ylittäminen.

Oireet: Verenvuotoa, turvotusta ja aristusta nilkan alueella

Hoito: Nivelsidevammat paranevat oikein hoidettuna täysin. Yleensä ei vaadita leikkaushoitoa, mutta jos vamma toistuu voi leikkaushoito olla tarpeen. Kuntoutusjakson aikana nilkkaa on hyvä vahvistaa teipillä tai tukisiteellä/nilkkatuella. Jos nilkan nivelsidevammaa ei hoideta, seurauksena voi olla nivelsiteen löystyminen, joka tekee nilkan pysyvästi epävakaaksi.  

Arvioitu kuntoutumisaika: 2-12 vko riippuen vamman vakavuudesta

Kuntoutus: Ota yhteyttä valmentajaasi tai seuran valmennuskoordinaattoriin henkilökohtaisen kuntoutusohjelman saamiseksi

Nilkka

Lähde: Lars Peterson & Per Renström. 1987. Urheiluvammat: Hoito ja ennaltaehkäisy. Jyväskylä: Gummerys Oy.

Polvivammat

Polvivammat ovat yleensä vääntymisestä johtuvia nivelsidevenähdyksiä tai nivelkierrukkavammoja. Varsinkin nivelsidevammoja on pidettävä vakavina, koska ne heikentävät nivelen stabiliteettiä. 

Polven nivelsidevammat
Polvi

Polvinivelen nivelsidevammoja syntyy eniten pelaajien törmätessä toisiinsa. Salibandyssa niitä tapahtuu runsaasti myös äkillisen jarrutuksen tai nopean suunnanmuutoksen yhteydessä. Mitä kovempaan rasitukseen nivel joutuu, sitä useammat siteet ovat toiminnassa ja näin ollen vamma saattaa aiheutua samalla kertaa sekä ulompaan tai sisempään nivelsiteeseen ja ristisiteisiin. 

Tavallisimmat polvinivelen sidevammojen syyt ovat: 

1. Isku polvinivelen ulkosivuun

2. Isku polvinivelen sisäsivuun

3. Nivelen liiallinen koukistaminen tai ojentaminen

4. Säären väkisin vääntyminen

Oireet: Polvivamman tärkein oire on kipu, joka tuntuu vamman syntymishetkellä voimakkaana, mutta laantuu vähitellen. Kipua tuntuu liikkeissä ja polven kuormituksessa. Vamman sijaintia voi pähkäillä omatoimisesti tunnustelemalla missä kipua esiintyy. Polven sisäsivulla tuntuva kipu on usein sisemmän nivelsiteen venähdyksestä tai/ja sisemmän nivelkierukan repeämisestä johtuvaa. Polven ulkosivulla tuntuva kipu johtuu yleensä ulomman sivusiteen venähdyksestä tai repeämisestä. Vamman aiheuttama verenvuoto polvessa turvottaa  niveltä.

Hoito: Vamman syntyhetkellä on välittömästi aloitettava kolmen K:n hoito - kylmä, koho, kompressio. Jos liikkeet aiheuttavat kipuja tai jos esiintyy liikevajausta tai polvinivelen turvotusta tai nivelontelon tai siteiden aristusta, tulee urheilijan mennä lääkäriin. Lääkäri arvioi polven stabiliteettia mm. vetolaatikkokokeella. Tarvittaessa otetaan röntgenkuvat mahdollisten luunmurtumien tai nivelsiteiden irronneiden kiinnityskohtien toteamiseksi. Magneettikuvilla voidaan todeta melko tarkasti vauriot siteissä tai kierrukoissa. Vamman mukaan määrätään joko lepoa tai leikkaus. 

Kuntoutus: Leikkauksella korjattu risti- tai nivelside on heikompi noin vuoden ajan. Tänä aikana ei pitäisi kilpailla varsinkaan kontaktilajeissa, jottei nivelen toiminta vastaisuudessa vaarantuisi. Ennen täysipainoisen harjoittelun alkamista on varmistuttava myös, että nelipäisen reisilihaksen voimatasot ovat palautuneet. Polven kuntoutusohjeet saa lääkäriltä. 

                                                                                                             

Polven nivelkierukkavammat

Nivelkierrukkavammoja esiintyy useimmissa urheilulajeissa ja etenkin kontaktilajeissa, kuten salibandy. Nivelkierrukkavammat syntyvät usein sivusidevammojen yhteydessä, osittain siksi, että sisempi nivelkierrukka on kiinni sisemmässä nivelsiteessä. Polven väkivaltainen kierto aiheuttaa usein pelkkiä nivekierrukkavammoja. 

Sisemmän nivelkierukkavamman oireet: Kipua polvinivelen sisäsivulla rasituksen aikana ja sen jälkeen. Nivel voi juuttua tilapäisesti paikalleen johonkin tiettyyn asentoon (lukkiutumisilmiö). Toisinaan saattaa esiintyä turvotusta varsinkin rasituksen jälkeen. 

Ulomman nivelkierukkavamman oireet: Ulommassa nivelraossa syntyy kipua polviniveltä rasitettaessa. Nivel voi juuttua tilapäisesti paikalleen johonkin tiettyyn asentoon (lukkiutumisilmiö).. Toisinaan saattaa esiintyä turvotusta varsinkin rasituksen jälkeen. 

Hoito: Jos epäillään nivelkierukkavammaa, on urheilijan käytävä lääkärissä arvioinnilla. Lääkäri voi antaa lähetteen magneettikuvaukseen, jolla saadaan tarkkaa tietoa mahdollisesta vammasta. Vaurioitunut nivelkierukka ommellaan kiinni tai poistetaan vaurioitunut osa tähystysleikkauksella. Urheilijan on tärkeä huolehtia reisilihaksen kuntoutuksesta jo ennen leikkausta, jolloin toipuminen leikkauksen jälkeen on nopeampaa. Leikkauksen jälkeen harjoittelun voi aloittaa jopa 4 viikon jälkeen, jos kuntoutuksesta on huolehtinut tunnollisesti. Henkilöllä, jonka nivelkierukka on leikattu, voi vuosien kuormituksen seurauksena ilmetä polvinivelen nivelruston kulumia. 

 

Paikalliset tulehdukset jänteiden ja lihasten kiinnityskohdissa polvilumpion ympärillä

Polven ympärillä kulkevat reisilihasten ja jänteiden kiinnityskohdat voivat tulehtua. 

Oireet: 
-Kipuja polvinivelessä rasituksen yhteydessä ja sen jälkeen.
-Kivut alkavat tulehtuneita lihaksia supistettaessa.
-Aamukankeutta harjoitusten tai kilpailujen jälkeen.
-Jänteen tai lihaksen kiinnityskohta aristaa. 

Hoito: 
-Lepo. Vaivat voivat kadota viikossa tai parissa.
-Lämpöhoito
-Lääkäri voi antaa kortisonipiikin

 

Nelipäisen reisilihaksen alaosan repeämä

Nelipäinen reisilihas voi revetä polvilumpion yläpuolelta lihaksen alaosasta.

Oireet: 
-Aristusta ja turvotusta lihaksen alapäässä polvilumpion yläpuolella tai jänteen ja polvilumpion liitoskohdassa
-Repeämäkohdassa tuntuu kuoppa
-Loukkaantunut ei pysty jännittämään nelipäistä reisilihasta eikä ojentamaan polviniveltä

Hoito:
-Laitetaan side ja suoritetaan jaksottaisesti lisääntyviä voima- ja liikkuvuusharjoitteita, jos repeämä on lihaksen ja jänteen välissä.
-Osittaista repeämää ei välttämättä leikata, koska vamma ei tavallisesti juurikaan heikennä toimintoja myöhemmin
-Mahdollisesti leikkaus, jos on kyseessä laaja repeämä nuorella urheilijalla tai vanha revähdysvamma

 

"Hyppääjän polvi"/Polvilumpion jänteen vamma

"Hyppääjän polvi" on tyypillinen urheiluvamma mm. yleisurheilijoilla hyppy- ja heittolajeissa. Salibandyssakin vamma voi syntyä varsinkin fysiikkaharjoittelun nopean lisäämisen seurauksena. Polvilumpion jänteeseen syntyy osittainen repeämä, joka ei vielä akuuttivaiheessa oireile, mutta jos urheilua jatketaan ennen kuin se on parantunut, syntyy alueella tulehdus, joka aiheuttaa pitkäaikaisia uusiutuvia vaivoja. 

Oireet: 
-Kipua rasituksessa polvilumpion alla, jänteen yllä. Usein jänteen kiinnityskohdassa polvilumpioon (polvilumpion alapuolella).
-Rasituksen jälkeen kipua, särkyä ja kankeutta
-Kivut alkavat nelipäistä reisilihasta jännitettäessä, jolloin polvilumpio ja jänne kuormittuvat
-Vammapaikka on aristava

Hoito:
-Lepo, kunnes kuormitus ei enään aiheuta kipua
-Paikallinen lämpöhoito
-Akuutissa vaiheessa mahdollisuus kipsaukseen
-Jos 4-6 viikon lepo ei tuo vammaan helpotusta on lääkärin mahdollista leikata jänteen revennyt osa. 

Hyppääjän polvi

www.terveystalo.com 

 

Schlatterin tauti

Schlatterin tautia esiintyy lähinnä 10-16-vuotiailla pojilla. Taudissa polvilumpion jänteen kiinnityskohta haurastuu. Haurastumisen syy on todennäköisesti paikan ylikuormittuminen. 

Oireet:
-Kipua jänteen kiinnityskohdassa sääriluussa ylirasituksen yhteydessä ja sen jälkeen.
-Turvotusta ja aristusta polvilumpion jänteen kiinnityskohdassa sääriluussa.
-Jänteen kiinnityskohdan luun haurastuminen näkyy röntgenkuvasta.

Hoito: 
-Lepo
-Lämpöhoito
-Mahdollisesti kipsaus, jos kivut ovat kovat. 

Schlatterin tauti parantuu itsestään, mutta vaivat voivat uusiutua polvilumpion jännettä rasitettaessa, mutta harvoin enään sen jälkeen kun sääriluu on lopettanut kasvun n. 17-18 vuoden ikäisellä. 

Polvivamma

www.betterbraces.com

 

Polvinivelen limapussin tulehdus

Polvinivelen ympärillä on lukuisia limapusseja, joista mikä tahansa voi tulehtua. Polvilumpion edessä oleva limapussi vahingoittuu kaikista helpoiten ja salibandyssa maalivahtien limapussivaurioiden välttämiseksi olisi käytettävä mahdollisimman hyviä polvisuojia. Vamma syntyy usein iskun seurauksena. 

Oireet:
-Limapussin alueella jatkuvia kipuja varsinkin polviniveltä rasitettaessa
-Limapussin päällä aristusta ja turvotusta
-Toisinaan limapussin lähellä iholla esiintyy lämmönnousua ja punotusta
-Jos limapussi hyllyy paineltaessa, siellä todennäköisesti on vuotoa

Hoito:
-Akuutin vamman syntyessä tulee laittaa paineside
-Lääkäri voi punkteerata limapussin ja imeä veren ulos
 

"Juoksijan polvi"

"Juoksijan polvi" on kiputila, joka tuntuu polvinivelen ulkosivulla. Pelaajat joilla on jalkaterä kääntynyt sisäänpäin (pronaatio), kokevat kipua polvinivelen ulkosivulla juostessaan suuria määriä. 

Oireet: 
-Kipu, joka yleensä alkaa äkillisesti tietyn juoksumatkan jälkeen ja pahenee niin, että juoksemista on mahdotonta jatkaa. Kipu häviää levättäessä, mutta alkaa uudestaan, jos juoksua jatketaan. Alamäessä vaivat pahenevat. 
-Aristusta reisiluun päällä ja sivusiteen lähtökohdan edessä polvinivelen ulkosivulla

Hoito:
-Lepo
-Välttää juoksemista alamäessä
-Lämpöhoito
-Jalkaterän virheasennon korjaaminen
-Kortisoniruiske

 

Kaksipäisen reisilihaksen (Biceps femoris/hamstring) vamma

Polven koukistajalihas voi revetä ylikuormituksessa osittain tai täydellisesti. Polven seudulla se vahingoittuu useimmiten sen kiinnityskohdasta pohjeluuhun. 

Oireet:
-Aristusta ja turvotusta lihaksen kiinnityskohdassa pohjeluussa
-Polven koukistus vastusta vastaan aiheuttaa kipuja
-Lihas ei toimi, jos repeämä on täydellinen
-Ylikuormitusvamma johtaa jatkuvaan kiputilaan

Hoito:
-Lepo
-Paikallinen lämpöhoito
-Leikkaus, jos repeämä on täydellinen