Turvallisuus ja ongelmatilanteet seuroissa

Seuran ongelmanratkaisumalli

Kerro meille, jos kohtaat epäasiallista käytöstä seurassamme. Kaikessa toiminnassa voi tulla eteen erimielisyyksiä. Seuraohjeella, tiedottamisella ja hyvillä käytännöillä pyritään välttämään ongelmien syntymistä. Kaikesta tästä huolimatta voi kauden aikana esiintyä erilaisia tilanteita, jotka vaativat asioiden selvittämistä.

Mikäli toiminnassa esiintyy jotain sellaista, mikä tuntuu epäoikeudenmukaiselta tai muuten vaivaa mieltä, on asia aina tuotava esille. Ensisijaisesti asiat pyritään ratkaisemaan keskustelemalla siinä yhteisössä, jossa toimitaan. Joukkueenjohtaja toimii aina ensisijaisesti asian hoitajana käyttäen apuna joukkueen vastuuvalmentajaa/valmentajia. Joukkueenjohtaja voi aina pyytää seuran hallitukselta tai työntekijöiltä apua ongelman selvittämiseen. Kaikista keskusteluja vaativista vakavista ongelmista ja ristiriidoista olisi hyvä informoida seuran hallitusta, jotta se voi kehittää seuran toimintaa oikeaan suuntaan. Jokaisella on oikeus puuttua epäoikeudenmukaisuuteen tai epäasialliseen käytökseen. Tilanne voidaan selvittää heti sen ilmaantuessa. Me kaikki olemme ihmisiä ja teemme virheitä. Osaamme pyytää anteeksi ja antaa anteeksi. Lasten ja nuorten ollessa kyseessä, lapsi tai nuori voi pyytää turvallista aikuista mukaan selvittämään tilannetta. Epäoikeudenmukainen tilanne seuran harjoituksissa, pelissä tai muussa tapahtumassa voidaan tuoda myös seuran työntekijöiden tietoon (urheilutoimenjohtaja/toiminnanjohtaja). Tilanteen voi selvittää seuran työntekijän johdolla. Tapaamisesta voi tehdä muistion. Tapaamisessa selvitetään tilanne ja sovitaan jatkotoimenpiteistä.

 

Häirintäyhdyshenkilöt

O2-Jyväskylän hallitus nimeää häirintäyhdyshenkilöt syksyisin järjestäytymiskokouksessaan. Häirintäyhdyshenkilöiden toimikausi kestää kunnes uudet henkilöt on nimetty.

Häirintäyhdyshenkilöinä toimivat hallituksen jäsenet Petri Vähäkangas ja Elina Niekka. Jos kohtaat epäasiallista käyttäytymistä seurassamme ota yhteyttä Petri Vähäkankaaseen puh. 045 111 7373, sähköposti: petri.vahakangas@o2-jkl.fi tai Elina Niekkaan sähköposti: elina.niekka@o2-jkl.fi. Toimimme työparina asioiden käsittelyssä. Häirintäyhdyshenkilöihin voi ottaa yhteyttä suoraan matalalla kynnyksellä. Kysymme yhteydenottajalta, miten hän toivoo asiaa käsiteltävän. Kuuntelemme ja otamme jokaisen huolen vakavasti. Jokaista huolta tai valitusta käsitellessä pidämme keskiössä lapsen ja nuoren hyvinvoinnin. Käsittelemme kaikki yhteydenot luottamuksellisesti ja kuulemme kaikkia osapuolia ennen kuin päätämme jatkotoimenpiteistä.

Noudatamme tapausten käsittelyssä Väestöliiton Et ole yksin -sivustolla julkaisemia toimintaohjeita (www.etoleyksin.fi). Jos haluat jutella luottamuksellisesti kohtaamastasi epäasiallisesta käyttäytymisestä, voit ottaa myös suoraan yhteyttä Väestöliiton Et ole yksin-palveluun www.etoleyksin.fi. Palvelussa voit käyttää chatkanavaa nimettömästi tai soittaa ilmaiseen puhelinnumeroon ja keskustella Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Suosittelemme myös seuran toimihenkilöitä suorittamaan Et ole yksin -verkkokoulutuksen. Se tarjoaa valmentajille ja muille urheiluseuroissa toimiville välineitä puuttua epäasialliseen käytökseen, häirintään ja väkivaltaan. Koulutuksessa käydään läpi aiheita kuten henkinen ja fyysinen väkivalta ja kiusaaminen, seksuaalinen häirintä, lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset, lastensuojelu ja itsemääräämisoikeutta vahvistava valmennus. Turvallinen seura -käsitteen ja tehdyn materiaalin takana ovat Suomen Urheilun Eettinen Keskus ry (SUEK), Väestöliitto ja Olympiakomitea.